Sökmotoroptimering och domännamn

Domännamnet vid sökmotoroptimering

Domännamnet är ett viktigt område i sökmotoroptimering. När du väljer domännamn ska du gärna välja ett namn som innehåller ditt viktigaste nyckelord. Handlar din sida om exempelvis ”spel” och riktar sig mot svenskar så är det bra att välja något domännamn som innehåller ordet ”spel”, exempelvis roligaspel.se.

Texten som skrivits på denna sidan är flera år gammal. Idag är det viktigare med att skaffa ett varumärke än att ha nyckelord i domänen. Nyckelord i domännamnet hjälpte vid sökmotoroptimeringen tidigare. Men nu idag har det ingen som helst inverkan. Om så är det i minsta graden.

Om du letar efter ett namn idag - satsa då på ett varumärke istället för ord relaterade till din verksamhet. Det blir bättre och ser mer professionellt ut. Tänk på att det ska vara så kort som möjligt och vara enkelt att stava till. Exempelvis webbhotellet och domänregistrar Webbdo.se. Det är ett varumärke men samtidigt påminns man av "webb" vilket kan förknippas med webben. Så bör du också tänka när du ska fínna ditt namn på webben.

Tänk stort redan från början

När du väljer domännamn för din versamhet. Försök att hitta ett som är ledigt för de främsta toppdomänerna. Exempelvis Webbdo som vi nämnde över. Om du skriver exempelvis webbdo.se kommer du till deras webbplats. Men det gör du också om du skriver webbdo.com eller webbdo.nu. Företaget har helgraderat sig på Internet för att skydda sitt varumärke samt för att kanske i framtiden erbjuda sina tjänster på andra språk än svenska.

En bra början är att alltid kolla på IIS.se som är Internetstiftelsen i Sverige för .SE domäner. Är ett namn ledigt där kan du gå till ICANN för att hitta en registrar för andra toppdomäner.

Du behöver inte registrera dig under varje toppdomän - men de främsta som används är att rekommendera. Defenitivt .SE och .COM för att skydda din versamhet och ditt varumärke online.

Tips till dig som väljer

När jag valde företagsnamn valde jag det utifrån vad det fanns för domännamn lediga. Det tog mig 2 veckor att hitta det perfekta. Att det tog tid rör mig inte i ryggen det minsta. Jag är tvärtom väldigt glad att jag inte hade brottom.

Trotts att jag har ett rätt amerikanskt namn på mitt företag var det inte en enda toppdomän som var registrerad med det namnet. Jag registrerade direkt namnet efter att bolagsverket godkänt det under de 12 främsta ändelserna. Detta bör du också göra!

 

 

Mer om sökmotoroptimering

Om sökmotoroptimering på wikipedia

Forum om sökmotoroptimering

SEO-forum

Termer inom sökmotoroptimering

Content is king
Domännamn
Dublicate content
PageRank
Redirect
Sidkarta
Satellitsidor
SEO
SERP
Spindel
Textlänkar
URL rewrite
ÅÄÖ